5 zalet olejów roślinnych
Olej
pozyskiwany z nasion, owoców lub orzechów nazywany jest płynnym
złotem, ponieważ to bardzo cenna dla zdrowia substancja, która ma
unikalne właściwości. Nie tylko wzmacnia organizm, ale pomaga
pokonać wiele dolegliwości. Oleje z roślin sprawiają też, że
gotowanie to sama przyjemność, bo dania są o wiele smaczniejsze.
Jakie oleje wybierać, by jak najwięcej czerpać z ich
zdrowiodajnych właściwości?
Tłuszcze
roślinne, w tym szczególnie oleje, odgrywają ogromną rolę w
prewencji i leczeniu wielu chorób dietozależnych. Wzrost częstości
występowania cukrzycy, otyłości czy nadal niepokojąca sytuacja
dotycząca chorób układu sercowo-naczyniowego sprawiają, że wciąż
modyfikowane są zalecenia żywieniowe. Niezmiennie jednak od lat
podkreśla się, że nasycone kwasy tłuszczowe, których źródłem
są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego, warto zastępować
nienasyconymi kwasami tłuszczowymi pochodzenia roślinnego. W Polsce
najczęściej wybieramy oleje – rzepakowy i słonecznikowy. Choć
tak naprawdę, tylko sięgając po różnorodne oleje z roślin lub
ich mieszanki, można urozmaicić menu i zapewnić organizmowi
bogactwo cennych składników. Co takiego wyjątkowego jest w olejach
roślinnych?
•
Zawierają
NNKT,
czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Są to takie
tłuszcze, których organizm człowieka nie jest w stanie sam
wytworzyć i dlatego powinny być stałym elementem codziennej diety.
Do rodziny NNKT zaliczamy kwasy tłuszczowe omega-3
i omega-6. Są składnikami tkanek, prekursorami prostaglandyn – hormonów tkankowych,
i omega-6. Są składnikami tkanek, prekursorami prostaglandyn – hormonów tkankowych,
które
regulują pracę układu krążenia, ciśnienie krwi, wydzielanie
soków trawiennych. NNKT są też niezbędne do prawidłowego
transportu lipidów w organizmie, dzięki czemu przyczyniają się do
obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i zmniejszenia ryzyka rozwoju
miażdżycy.
•
To
źródło witamin. Te,
które kryją się w roślinnych olejach, można by długo wymieniać.
Np. olej rzepakowy ma najwięcej prowitaminy A i witaminy K,
natomiast olej słonecznikowy przoduje pod względem zawartości
witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Olej z orzechów
włoskich ma sporo witamin z grupy B, działa przeciwzapalnie i
przeciwstresowo. Roślinne oleje zawierają też witaminę K, która
jest niezbędna w procesie krzepnięcia oraz pomaga w utrzymaniu
zdrowych kości.
•
Są
uniwersalne. Olejami
roślinnymi łatwo można zastąpić tłuszcze zwierzęce: masło,
smalec, słoninę. Można je dodawać do surówek, dań mięsnych,
zup. Oleje, w których przeważają jednonienasycone kwasy tłuszczowe
(oliwa i olej rzepakowy) nadają się do smażenia, spożywania na
zimno i gotowania. Natomiast te, w których dominują kwasy
wielonienasycone (słonecznikowy, kukurydziany, sojowy), powinno się
stosować tylko na zimno.
•
Poprawiają
smak i wygląd potraw. Tłuszcz
jest nośnikiem smaku, dlatego dania skropione olejem są ucztą dla
naszych kubków smakowych.
Podczas
przygotowywania ciast czy ciasteczek, od rodzaju wykorzystanego
tłuszczu zależy m.in. kruchość, konsystencja czy faktura
przygotowanego wypieku. Tłuszcz pomaga też zachować dłuższą
świeżość potraw.
•
Mają
właściwości lecznicze. Niektóre
oleje roślinne mają znacznie krótszy okres przydatności do
spożycia, ale warto po nie sięgnąć ze względu na korzystne dla
zdrowia właściwości. Np. olej z włoskich lub laskowych orzechów
obniża ciśnienie tętnicze. Olej cedrowy łagodzi objawy choroby
wrzodowej i wspomaga pracę stawów. Z kolei olej sezamowy stosuje
się w profilaktyce osteoporozy, a konopny działa antybakteryjnie i
przeciwzapalnie. Można kupić buteleczkę wybranego oleju roślinnego
i dozować dla zdrowia wedle uznania. Jest i inne rozwiązanie –
gotowa mieszanka najlepszych olejów zamkniętych w butelce DUOLIFE
RegenOil Liquid Gold. To kompozycja 13 olejów roślinnych tłoczonych
na zimno. Powstają w temperaturze nieprzekraczającej 40-50°C.
Dzięki temu zachowują cenne właściwości oraz swój
charakterystyczny zapach i smak. Na liście składników jest m.in.
olej słonecznikowy, lniany, kukurydziany, konopny, z orzechów
włoskich, z pestek winogron,
z nasion sezamu. Zalecane spożycie DUOLIFE RegenOil Liquid Gold, to 5 ml dziennie (1 łyżeczka).
z nasion sezamu. Zalecane spożycie DUOLIFE RegenOil Liquid Gold, to 5 ml dziennie (1 łyżeczka).
Warto
przeanalizować swoją dietę i tam, gdzie to możliwe, zamieniać
tłuszcz zwierzęcy na ten, którego źródłem są rośliny. Im
więcej rodzajów i smaków wypróbujemy, tym lepiej dla nas.
W tym wypadku urozmaicenie jest gwarancją, że dostarczamy organizmowi całą gamę witamin oraz substancji o wyjątkowych właściwościach.
W tym wypadku urozmaicenie jest gwarancją, że dostarczamy organizmowi całą gamę witamin oraz substancji o wyjątkowych właściwościach.
Więcej
informacji: https://duolife.eu
uwielbiam oleje i stosuje non stop!
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszechstronne zastosowanie olejów i ich różnorodność :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam oleje, zwłaszcza takie gdzie mogę wykorzystać w kuchni do sałatek, i smażenia. Mój ulubiony to lniany, i oliwa z oliwek
OdpowiedzUsuń