Samo zdrowie? Szokująca prawda o owocach i warzywach!
Chcąc się
prawidłowo odżywiać sięgamy po te produkty, które słyną z
bogatej dawki witamin i zdrowiodajnych minerałów. Dlatego
najczęściej w naszym koszyku lądują warzywa i owoce, które
powszechnie są uważane za najzdrowsze. Niestety okazuje się, że
mogą być one pełne azotanów, których zbyt wysoki poziom jest
bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Czy jest sposób, by poznać
ich stężenie zanim dokonamy zakupu?
W dzisiejszych czasach mamy coraz większą świadomość tego jak ważne jest dostarczanie odpowiednich, zdrowych składników do naszego organizmu, aby funkcjonował prawidłowo. W dobie wszechobecnej chemii zwracamy uwagę na skład produktów, analizujemy każdą jego pozycję. W przypadku owoców, warzyw czy mięsa – nie jest to już takie łatwe. Idąc na bazar czy do marketu nie mamy możliwości poznania „historii” danego produktu i ilości nawozów, które zostały użyte, by zabezpieczyć plony. A niemal każdy sprzedawca na bazarze przekonuje nas, że jego owoce czy warzywa pochodzą z domowej uprawy, wykorzystującej tylko naturalne nawozy (a i z tymi można przesadzić).
Czym są azotany i azotyny?
Do produkcji owoców i warzyw stosowane są nawozy, które w swoim składzie zawierają azotany (występujące również w nawozach naturalnych), które zabezpieczają plony podczas ich wzrostu.
Azotany i azotyny to
pochodne kwasu azotowego. Azotany pochodzą od kwasu azotowego (V)
HNO3, a azotyny od kwasu azotowego (III) HNO2. Związki
azotu są toksyczne dla człowieka, dlatego w Rozporządzeniu Komisji
Wspólnoty Europejskiej z 2006 roku określono ściśle maksymalną
zawartość azotanów i azotynów w produktach spożywczych. Wynika
to z faktu, że azotany same w sobie nie są toksyczne dla człowieka,
jednak w kwaśnym środowisku żołądka w
pH < 4, a także pod wpływem bakterii bytujących w przewodzie
pokarmowym są przekształcane do azotynów, które w
nadmiarze są niebezpieczne dla zdrowia.
Mogą powodować m.in. sinicę, niedokrwistość, zaburzenie
funkcjonowania jelit,
a nawet nowotwory.
Greentest – niezastąpiony pomocnik w drodze do zdrowia
Co
więc zrobić, by nie musieć nikomu wierzyć „na słowo” i mieć
przekonanie do produktów, które wsadzamy do przysłowiowego garnka?
Do tej pory musieliśmy zdać się na wygląd produktów (który bywa
zdradliwy) bądź na własną intuicję. Jednak jeśli chodzi o nasze
zdrowie lepiej zawsze mieć pewność! Można ją zyskać dzięki
niezwykłemu urządzeniu. Greentest Eco pozwala na ocenę zawartości
substancji chemicznych w świeżych produktach roślinnych, takich
jak owoce i warzywa oraz w mięsie i rybach, poprzez ocenę
zawartości azotanów w badanym produkcie. Jak to działa? Geentest
mierzy stężenie różnych soli w produkcie
i na podstawie
proporcji w jakich one występują dla danego warzywa/owocu, wylicza
zawartość azotanów w jego miąższu. Wystarczy wybrać na
wyświetlaczu co chcemy zbadać (owoc, warzywo, mięso, ryby) a
następnie z listy produktów wybrać ten, który nas interesuje (np.
marchew). Wbijamy sondę znajdującą się w urządzeniu w badany
produkt,
i wciskamy przycisk rozpoczynający test. Greentest w
ciągu 3 sekund sprawdzi produkt
i zinterpretuje wynik. Oprócz
normy dla danego produktu oraz wyniku testu na wyświetlaczu, pojawi
się dodatkowo kolor podpowiadający nam czy dany produkt jest
bezpieczny do spożycia (zielony - ok, pomarańczowy - poziom powyżej
normy, czerwony - bardzo znaczne przekroczenie norm – nie nadaje
się do spożycia).
Czy to naprawdę
działa?
Skuteczność
działania Greentest w popularnym programie telewizyjnym „Pani
Gadżet”.
Warto mieć
pewność
Dzięki
rozwijającej się technologii każdy z nas może stać się
ekspertem od zdrowych, jakościowych produktów, które wprowadzamy
do swojej diety. Warto mieć pewność, że owoce i warzywa, które
kupujemy swoim najbliższym, dostarczą im jedynie wartościowych
witamin i minerałów, a nie okażą się dawką niebezpiecznych dla
zdrowia związków chemicznych.
Więcej na
www.greentest.pl.
Kod zniżkowy
Z
kodem „SensiGrayON2h”
kupisz urządzenie z 10% zniżką.
Urządzenia
Greentest dostępne są w kilku wariantach:
Greentest Eco 1
– badający owoce i warzywa
Greentest Eco 2
- badający owoce i warzywa, mięso
Greentest Eco 3
– owoce, warzywa, mięso, ryby + dodatkowo twardość wody
Greentest Eco 4
- owoce, warzywa, mięso, ryby + dodatkowo promieniowanie wszystkich
produktów żywnościowych (owoce, warzywa, mięso, ryby, owoce
morza) oraz przedmiotów znajdujących się w naszym otoczeniu.
Wszystko to dzięki wbudowanemu licznikowi Geigera.
Greentest Eco 5
- owoce, warzywa, mięso, ryby, twardość wody + dodatkowo
promieniowanie wszystkich produktów żywnościowych
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz