Najciekawsze książki kulinarne Wydawnictwa Edipresse Książki - Spiżarnia rolnika, Soczewica, Zioła na talerzu




Uwielbiam książki kucharskie. Przede wszystkim za zdjęcia, które kocham oglądać.
Korzystam również z przepisów i wprowadzam do mojej kuchni na stałe te, które najbardziej smakują mojej rodzinie.
Chętnie zatem sięgam po książki kucharskie szczególnie te, które są cudownie wydane i cieszą moje oko. Dziś przygotowałam dla Was kilka nowości od wydawnictwa Edipresse Książki. Mam nadzieję, że zainspiruję Was do tego byście po nie sięgnęli. Bo warto mieć w domu coś tak cudownego jak te wydania kulinarne.

Przepięknie wydana książka "Zioła na talerzu" fascynuje niesamowitymi zdjęciami i zachwyca przepisami. Na nowo odkryje się znaczenie i smak ziół, które rozpieszczają podniebienie. Niebanalne połączenia składników i aromatycznych ziół przeniosą nas w inny wymiar smaku.

Zioła na talerzu. Zioła w 15 opowieściach i 75 przepisach - Baziółka
Wraz z grupą utalentowanych kucharzy i blogerów prezentujemy właściwości prozdrowotne i smakowe aż piętnastu ziół. Każdemu towarzyszy świeża, barwna i pełna życia historia ludzi, którzy zakochali się w aromacie tych wyjątkowych roślin. Przeczytacie jak brak sympatii do anyżu Tomasz Jakubiak przekształcił w uwielbienie tajskiej bazylii. Jak wyglądało pierwsze spotkanie Mai Sobczak z gorącym rozmarynem. Może poczujecie miętę do mięty podobnie jak Daria Ładocha, a zapach majeranku rozbudzi patriotyczne uczucia tak jak u Grzegorza Łapanowskiego. Tylko tutaj przeczytacie historię smaku według Marty Dymek, w której lubczyk odegrał jedną z głównych ról. Historii ujętych w formie felietonu jest tyle, ile ziół, a więc piętnaście. Każdy z autorów podzielił się swoim ulubionym przepisem, w którym pierwsze skrzypce grają świeże zioła. Dodatkowo dorzucamy garść informacji o prozdrowotnych właściwościach ziół, opracowaną przez dietetyk Violę Urban. Tą książką pragniemy rozbudzić w Was ciekawość i chęć odkrywania niezwykłych smaków. 


"Spiżarnia Rolnika" to książka, którą ukochałam. Nie trzeba być rolnikiem by z niej korzystać. Są tutaj mega proste i ciekawe podpowiedzi związane z przetwarzaniem roślin, warzyw i owoców. Fajne przepisy i wiele cennych informacji. Książka zawiera wiele porad na każdą porę roku.


Spiżarnia rolnika - Niklas Kāmpargård
Nie musisz być rolnikiem, by jeść tak jak on. Ze "Spiżarni rolnika" dowiesz się, jak planować oraz troszczyć się o swoje uprawy i zbiory. Poznasz tajniki i sposoby przechowywania oraz przerabiania własnych wyrobów, dostaniesz też wskazówki dotyczące upraw warzyw, zbóż, hodowli zwierząt  produkcji mleka. Znajdziesz tez przepisy na przetwory – ajwar, keczup, ogórki kiszone. Dowiesz się, jak suszyć grzyby i zrobić kiełbasę. Nauczysz się przyrządzać słodki sos chili, ciastka energetyczne czy ser halloumi – tak jak robi to rolnik. Dużo praktycznej wiedzy znajda tu właściciele działek, którzy uprawiają ogródki w warunkach miejskich.


Beata Pawilkowska zachwyca w swojej książce "Soczewica" prostymi, zdrowymi i smacznymi propozycjami kulinarnymi. Przepisy sprawdzone przez autorkę, którą inspirują kuchnie świata.

 Soczewica. Ponad 100 autorskich przepisów sprawdzonych w mojej kuchni – Beata Pawlikowska
Soczewica jest znakomitym źródłem białka, ma dużo zdrowego błonnika, jest lekkostrawna i niskokaloryczna, zawiera witaminy i jest bogata w pierwiastki, szczególnie magnez i żelazo.
Wspomaga odchudzanie, poprawia samopoczucie, wzmacnia odporność, dodaje siły, a poza tym jest prostu pyszna! W tej książce znajdziesz przepisy na biblijny chleb z soczewicą, podlaskie soczewiaki, marokańską zup harira, typowe nepalskie danie dhal, a także wiele moich własnych ulubionych przepisów. Gulasze, dania jednogarnkowe, sałaty i aromatyczne curry. Ponad sto nowych potraw wypróbowanych w kuchni Beaty Pawlikowskiej.


1 komentarz:

Copyright © 2016 Kobiecy blog by Mariola Wilk , Blogger