Restauracja Indyjska Ganesh Kraków - Warsztaty dla blogerów z szefem Tapi Sharma
Uwielbiam blogowanie! Dzięki temu poznałam wielu znakomitych ludzi!
Tak było również w te niedzielę.
Razem z moim mężem miałam przyjemność uczestniczyć w prezentacji nowego letniego menu restauracji indyjskiej Ganesh.
Pokaz był zorganizowany dla blogerów i telewizji i prowadzony przez samego właściciela sieci indyjskich restauracji Ganesh w Polsce, którym jest Tapinder Sharma - hindus z pochodzenia, Polak z wyboru jak sam o sobie mówi.
Tapi Sharma to osoba dość znana w Polsce. Dość często można go widzieć w telewizji śniadaniowej gdzie prezentuje swoje potrawy łącząc w nich smak Indii i Polski. Organizuje on również od lat warsztaty kuchni indyjskiej zarówno w swoich restauracjach jak i podczas różnych eventów w naszym kraju i w Indiach.
Celem niedzielnego spotkania było zaprezentowanie nowego, letniego i wegańskiego menu, które już możecie zamawiać i kosztować w restauracjach Ganesh.
My byliśmy na spotkaniu w Restauracji Ganesh w Krakowie, która mieści się w jednej z zabytkowych piwnic na ulicy św. Tomasza w Krakowie tuż obok Rynku Głównego.
Już od samego wejścia lokal robi wrażenie. W wystroju widać połączenie obu kultur mimo, że tak skrajnych to w tym miejscu tworzących fascynująco spójną całość. Czuć zapach i smak Indii, w tle słychać indyjskie dźwięki, które wraz z niebanalnymi dodatkami tworzą niesamowity i działający jak magnes klimat. Chce się tu być, odpoczywać, jeść... Jeśli będziecie mieli okazję to odwiedźcie to miejsce. Ciekawa jestem czy na Was zrobi takie samo wrażenie.
Ale wracając do samego eventu... Było bardzo luźno, wesoło i śmiesznie, a to za sprawą szefa Tapiego, który prezentując letnie menu cały czas żartował, opowiadał anegdoty i ciekawostki na temat Indii i gotowania.
Mieliśmy okazję widzieć jak powstają wegańskie burgery z czerwonej fasoli, soczewicy czy z warzyw. Oraz sałatki z letniego menu, w których połączenie smaku bardzo mnie zaskoczyło.
Całe letnie menu wraz z pięknymi zdjęciami możecie zobaczyć tutaj Ganesh Letnie Menu
A co nam najbardziej smakowało?
Byłam pierwszy raz w indyjskiej restauracji więc dla mnie to były zupełnie nowe smaki. Na początku szok! Bomba aromatycznych, ostrych przypraw! Później mój smak powoli zaczął się przyzwyczajać... Wegańskie burgery są przepyszne. Mnie szczególnie do gustu przypadł smak burgera z soczewicą. W połączeniu z sałatą lodową był naprawdę świetny. Mój mąż zdecydowanie postawił na pikantnego burgera warzywnego.
Burger z czerwonej fasoli był również bardzo smaczny i chętnie zrobię jego podróbę w domu dla dzieci, jedynie ograniczając nieco ostre przyprawy.
Sałatki są naprawdę przepyszne, a mówi Wam to smakosz sałatek! Sałatka z soczewicą MUNG, wiórkami kokosowymi i zielonym ogórkiem była świetna. Smakowała zarówno mnie jak i mojemu mężowi. Połączenie dość niespotykane i zaskakujące. Tapi nie zdradził nam swojego sekretnego przepisu na sosy do sałatek a to właśnie one dopieszczają całość i kreują smak potrawy!
Druga sałatka to połączenie granatu, cebuli, pomidorów, ziemniaków i liści mięty. Po schłodzeniu idealna na mega upały. Już nie mogę się doczekać kolejnej wizyty w Ganesh, podczas której zamówię właśnie tę sałatkę!
W menu letnim znajdziecie nie tylko wymienione przeze mnie wegańskie burgery i sałatki ale również sezonowe Lassi i Mojito.
Niedzielne spotkanie było bardzo udane. Fajnie było poznać nowe osoby i na żywo widzieć jak sam szef gotuje.
Bardzo dziękuję Tomaszowi menadżerowi lokalu za zaproszenie i możliwość uczestniczenia w tym wydarzeniu.
A Was wszystkich zapraszam do Ganesh w Krakowie, Łodzi i Warszawie :)
Smacznego!
ooo super, te warsztaty na pewno były ciekawe i aromatyczne, lubię odkrywać nowe smaki
OdpowiedzUsuńByły dokładnie takie jak piszesz:) Ja również lubię poznawać nowe, nieznane mi dotąd smaki i potrawy :)
OdpowiedzUsuńRestauracja indyjska w Warszawie też jest przepyszna i świetna na zorganizowanie takiego wydarzenia! Nie ma nic lepszego niż smaczna kuchnia oraz ploteczki :)
OdpowiedzUsuń