Naleśniki z farszem z kaszy jaglanej
Dziś zapraszam Was na naleśniki z nadzieniem z kaszy jaglanej na słodko:)
Na spotkaniu blogerek od Pani Elżbiety Kasztelaniec otrzymałam również kaszę jaglaną. Postanowiłam przygotować ją tym razem na słodko. Kasza jaglana ma to do siebie, że doskonale smakuje jedzona na słono i na słodko.
Informacje ze strony internetowej:
Kasza jaglana BIO 1 kg – Bio Planet
Ekologiczna kasza jaglana otrzymana z łuszczonego prosa, określana jest jako "królowa zbóż". Doskonała np. na śniadanie z jabłkami, gruszkami oraz suszonymi owocami (śliwki, morele, rodzynki). W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami.
Skład: kasza jaglana* 100% (*składniki ekologiczne objęte certyfikatem kontroli). Opis: Ekologiczna kasza jaglana otrzymana z łuszczonego prosa, określana jest jako "królowa zbóż". Doskonała np. na śniadanie z jabłkami, gruszkami oraz suszonymi owocami (śliwki, morele, rodzynki). W wersji wytrawnej może być podawana z duszonymi warzywami i świeżymi ziołami. Sposób przygotowania: zagotować 400ml osolonej wody, do gotującej się wody wsypać 125g kaszy i dodać łyżeczkę oleju. Gotować na małym ogniu ok.15min. Informacja alergiczna: Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą) ze względu na konfekcjonowanie w zakładzie, w którym paczkowane są surowce zawierające ww. alergeny.
Cena: 7,40 zł
Waga: 400 g
Składniki:
Na ciasto naleśnikowe nie będę podawać przepisu. Myślę, że każdy robi go według swojego sprawdzonego przepisu, a jeśli nie to na moim blogu znajdziecie taki przepis. Wystarczy w okienku "Szukaj" wpisać słowo "Naleśniki" i pojawi się przepis:)
Składniki na farsz:
- Pół szklanki kaszy jaglanej
-dowolne owoce mrożone lub sezonowe np jabłka, gruszki, ja dodałam mrożone maliny, jagody, porzeczki
- miód do osłodzenia
Sposób przygotowania farszu:
Kaszę jaglaną przed ugotowaniem przelewam wrzącą wodą, gotuję według przepisu na opakowaniu. Gdy przestygnie dodaję do niej rozdrobnione owoce. Kaszę z owocami dosładzam miodem. Przygotowanym farszem smaruję naleśniki. Całość polewam miodem.
Smacznego!
mniaaaam :)
OdpowiedzUsuńW takim wydaniu jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZjadła bym takie :)
OdpowiedzUsuńw takim wydaniu na słodko jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńfarsz bardzo ciekawy, ale ja bym kasze na mąke zmieliła i z niej zrobiła ciasto na nalesniki :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kaszę jaglaną,ale nigdy nie jadłam jej w naleśnikach?
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki, ale w takim wydaniu ich jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńZ moimi gruszkami i kaszą jaglaną muszą być wyborne :) Dziękuję za przepis, po świątecznych potrawach chodzi za człowiekiem coś nowego :)
OdpowiedzUsuń