Delikatesy Ekologiczne BIOVERT i Racuchy z owocami!
Już dawno u mnie na blogu nie było nic w temacie kulinarnym. Zapraszam Was na pyszne racuchy, do których wykorzystałam produkty z największych w Krakowie internetowych Delikatesów Ekologicznych BIOVERT.
Pani Barbara dla każdej uczestniczki spotkania przyniosła upominki. Ja dostałam również książkę, z której jestem bardzo zadowolona ponieważ są w niej fantastyczne informacje i przepisy dla dzieci.
Od Pani Barbary otrzymałyśmy produkty ekologiczne min morele suszone, daktyle czy KAROB. Ten ostatni to dla mnie nowość. Nigdy wcześniej nie słyszałam o takim produkcie, a sami zobaczcie jakie ma zastosowanie:
"Dlaczego warto spożywać karob?
Karob jest doskonałym źródłem minerałów, takich jak: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, sód oraz witamin:B1, B2, B3, E, a także innych wartości odżywczych.
Stosowanie karobu ma dobroczynny wpływ na cały nasz organizm. Poprawia trawienie i można go stosować przy zaburzeniach jelitowych (refluks). Karob jest pomocny także w profilaktyce astmy, w problemach wywołanych przez alergie i dla osób z wysokim ciśnieniem krwi (nie zawiera kofeiny). Wspomaga również odporność organizmu, wykorzystuje się go w kuracji antygrypowej i przeciwkaszlowej. Mogą go także stosować cukrzycy, gdyż zawiera tylko cukry naturalne.
Jak należy spożywać karob?
W celach prozdrowotnych karob należy przyjmować od 2 do 3 łyżeczek dziennie. Karob mogą również spożywać dzieci powyżej roku.
Jakie jest zastosowanie karobu?
Melasę z karobu można spożywać nie tylko zamiast cukru, ale również stosować jako dodatek do potraw i wypieków oraz naturalny słodzik do ciepłych i zimnych napojów i deserów. Natomiast proszek z karobu, to zamiennik czekolady, który powstaje ze zmielonych nasion. Może być używany do wypieku ciast, ciasteczek, do lodów, do mleka i polew. " (informacje pochodzą z internetu)
W moim przepisie KAROB wykorzystałam jako zamiennik kakao.
Racuchy z owocami:
Składniki:
-około pół kilo mąki
-jedno duże jajko
-torebka cukru waniliowego
-mleko (tyle aby ciasto uzyskało konsystencję gęstej śmietany)
-owoce wedle uznania. Ja użyłam banany, suszone morele, jagody, porzeczki i maliny
-KAROB bądź kakao
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki miksuję robotem. Dzielę ciasto na dwie części. Dodaję pokrojone banany i morele do pierwszej z nich, do drugiej części dodaję pozostałe owoce. Smażę na rozgrzanym oleju.
Nie sądziłam, że racuchy z bananami i suszonymi morelami są tak pyszne!!!
Polecam!!!
***
Warto odwiedzić Delikatesy Ekologiczne BIOVERT
Zobaczcie ile kryją w sobie wspaniałości!
wyglądają mega! narobiłas mi smaka ;p
OdpowiedzUsuńJesteś lepsza ale podobnie myślimy ;P ja zrobiłam z daktylami bo tylko takie miałam ;) niedługo recenzja :)Te Twoje kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńomnom zjadłabym takie <3
OdpowiedzUsuńWygladaja przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńZdolna kucharka z Ciebie :)
OdpowiedzUsuńo mniami:)
OdpowiedzUsuńpycha ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie bananowe racuchy:)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie. A o tym Karobie pierwsze słyszę :P
OdpowiedzUsuńWygladają pysznie!
OdpowiedzUsuń