Od jakiegoś czasu w mojej kuchni gości Olej Sezamowy.
Olej Sezamowy pochodzi od Oleofarm Fabryka Zdrowia.
OLEJ SEZAMOWY
Objętość netto: 0,25 l
Olej sezamowy otrzymywany jest ze starannie wyselekcjonowanych prażonych nasion sezamu. Posiada bogate walory aromatyczne i smakowe. Ze względu na charakterystyczny ostry smak i intensywny zapach jest jednym z podstawowych składników dań kuchni azjatyckiej. Idealnie nadaje się do surówek, sałatek, sosów oraz dipów.
UWAGA! Może wytrącić się naturalny osad.Przechowywać w temperaturze pokojowej.
Kraj pochodzenia: Meksyk O produkcie: Olej sezamowy wykorzystuję tylko do delikatnego doprawienia potrawy według mojego przepisu - chińskiego dania. Ma on specyficzny smak i zapach kojarzący mi się z orzechami. Potrawie nadaje gorzkawy smak i aromat. Szczerze powiem, że nie mam pomysłu na inne wykorzystanie tego oleju ze względu na jego charakterystyczny aromat. Znacie jakieś przepisy gdzie można wykorzystać olej sezamowy??? Będę wdzięczna za podpowiedź...
to racja nie używa się go do smażenia,gdyż wydziela wtedy nie miły zapach.kiedyś jak niewiedziałam o tym to popełniłam ten błąd.Taki olej stosowałam do sałatki cezar.Jest pyszny i ma specificzny smak,ale trzeba go lubić... :)
A ja podam przepis... na maseczkę do włosów suchych i zniszczonych. Maska z oleju sezamowego: 3 łyżki oleju sezamowego 2 żółtka 3 łyżki śmietany kremówki sok z połówki cytryny Olej można lekko podgrzać. Wymieszać i nakładać na czyste i lekko wilgotne włosy. Obficie spłukać po ok. kwadransie.
sezam jest świetny do kuchni chińskiej ;)
OdpowiedzUsuńa znacie jakieś fajne przepisy? Podzielcie się...
Usuńpodobno o smażenia kurczaka i warzyw robionych na woku:)no i ode mnie do olejowania włosów he he:)
OdpowiedzUsuńPaulina czytałam że na tym oleju ponoć się nie smaży bo traci swoje właściwości... Można go dolać do gotowych potraw aby wzbogacić ich smak...
Usuńto racja nie używa się go do smażenia,gdyż wydziela wtedy nie miły zapach.kiedyś jak niewiedziałam o tym to popełniłam ten błąd.Taki olej stosowałam do sałatki cezar.Jest pyszny i ma specificzny smak,ale trzeba go lubić... :)
OdpowiedzUsuńtez go mam i zastanawiam sie do czego uzyc :)
OdpowiedzUsuńNie miałam jeszcze takiego oleju sezamowego, a lubię zajadać sałatki więc może się skuszę i go wypróbuję...
OdpowiedzUsuńja bym go dała na włosy hihi :)
OdpowiedzUsuńMożliwe ,że się pokuszę :)
OdpowiedzUsuńA ja podam przepis... na maseczkę do włosów suchych i zniszczonych.
OdpowiedzUsuńMaska z oleju sezamowego:
3 łyżki oleju sezamowego
2 żółtka
3 łyżki śmietany kremówki
sok z połówki cytryny
Olej można lekko podgrzać. Wymieszać i nakładać na czyste i lekko wilgotne włosy. Obficie spłukać po ok. kwadransie.
Wiem, że chodziło raczej o przepisy kulinarne, ale nie mogłam się pohamować. :)
Usuń