Kulinarna podróż do Maroka...
Ostatnio dzięki mieszankom Royal Brand zabieram mojego męża w różne zakątki świata. To Węgry, Indie czy Chiny... Są to bardzo udane i smaczne "podniebienne wyprawy". Czy wyprawa do Maroka równie udana?
Na tronie Royal Brand czytamy:
Kurczak po marokańsku z kwiatem muszkatułowym i szafranem
W składzie cebula, rodzynki, liście laurowe, szafran, imbir, kwiat muszkatułowy, gałka muszkatułowa.
Doskonała przyprawa nadaje aromatu w kilkanaście minut.
Tego typu przyprawy popularne są w Maroku. Zmieszany kwiat muszkatułowy z rodzynkami dodany do ryżu pozwala przypomnieć sobie magiczne miejsca Mahrebu.
Jak przyrządziłam moją potrawę?
Zamiast kurczaczka dałam karkówkę. Na początku obsmażyłam ją na patelni, podlałam wodą i dusiłam razem z warzywami "na patelnię". Następnie dodałam mieszankę Royal Brand którą wcześniej podlałam wodą. Pod koniec podsypałam mąką w celu zgęstnienia i doprawiłam solą, pieprzem oraz czerwoną papryką.
***
Ryż ugotowałam z szafranem od SKWORCU.PL.Pierwszy raz gotowałam ryż z dodatkiem szafranu. Więcej o tej przyprawie możecie poczytać TUTAJ
SKWORCU pisze:
Szafran jest najdroższą przyprawą świata, bowiem pozyskiwanie go z pojedynczo zbieranych słupków krokusa jest niezwykle pracochłonne; na 1 kilogram szafranu potrzeba aż 170000 kwiatów. Na szczęście wystarczy szczypta, by nadać barwę i smak dużemu daniu. Dobry szafran powinien mieć najwyżej rok i odznaczać się jaskrawo-pomarańczowym kolorem. Ma silny aromat i ostry, lekko gorzkawy smak. Jako przyprawa, szafran występuje w dwóch postaciach: nitek i proszku. Jeżeli używamy nitek należy potrzebną ich ilość pognieść i zanurzyć w mleku lub innym płynie, zgodnie z przepisem. Zaledwie kilka nitek szafranu dodanych do dań nadaje im intensywnie żółty kolor i specyficzny, delikatny, lekko gorzkawy posmak. Jeśli natomiast mamy do czynienia z szafranem w postaci proszku (uwaga, łatwo go sfałszować!), rozpuszczamy go w płynie lub mieszamy z mąką do ciast. Przedawkowany nie tylko psuje potrawę, ale może zagrażać zdrowiu, toteż należy go używać z umiarem.
Zdjęcie nie oddaje dobrze koloru ryżu jaki nabrał po ugotowaniu go z dodatkiem kilku niteczek szafranu.
Ryż nabiera żółtego odcienia i ciekawego delikatnego aromatu.
Opinia o mieszance ROYAL BRAND:
W porównaniu do poprzedników ta potrawa nie zachwyciła naszego podniebienia. Jest to mieszanka słodko gorzkich smaków, specyficzna i dość aromatyczna. Bardzo smakowały mi rodzynki, które nadawały kwaskowaty smak potrawie i urozmaiciły ją... Jednak nie wiem czy to gałkę czy liść laurowy czuć było w nadmiarze i nie przekonało moich kubków smakowych do powtórki tej kulinarnej podróży do Maroka..
Zapraszam Was na stronę Royal Brand =>TUTAJ
Oraz na ich profil na FB =>TUTAJ
Zapraszam Was do odwiedzenia strony http://www.skworcu.com.pl/ Sami się przekonajcie ile wspaniałości się tutaj kryje.
"Jeśli spodobał Ci się mój artykuł zapraszam do komentowania oraz zostania fanem mojego fanpage. Zapraszam! https://www.facebook.com/SprawdzaneIPolecaneBlogOTestowaniu?ref=hl "
Ale danie mimo to wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń