Ciasto słomnickie - przepis
Dziś przedstawię Wam przepis na moje ulubione Ciasto słomnickie. Być może ma ono inną nazwę ale u mnie jest znane właśnie pod taką nazwą.
Uwielbiam go bo jest smaczne i pięknie się prezentuje.
Uwielbiam go bo jest smaczne i pięknie się prezentuje.
Ciasto słomnickie:
Składniki:
-60 dkg mąki
-3 żółtka
-10 dkg smalcu
-12,5 dkg masła
-10 dkg miodu Lipowego NAPOLEOŃSKIEGO od CD MIODY
-1/2 kwaśnej śmietany
-1 szklanka cukru pudru
-2 łyżki płaskie sody (rozpuścić w 2 łyżkach wody)
-trochę soli
Przygotowanie:
Ciasto wyrobić. Podzielić na 4-5 części. Upiec na jasny kolor.
Masa:
-25 dkg masła
-25 dkg cukru
-olejek rumowy
-4 łyżki grysiku
-1/2 litra mleka
Przygotowanie:
Na gotujące mleko sypać grysik i gotować 8 minut mieszając. Odstawić, schłodzić.
Masło z cukrem utrzeć dodając po łyżce gotowanego grysiku.
Każdy placek smarować cienko powidłami a potem masą grysikową. Na wierzch posypać cukrem pudrem.
Coś ala czeski przynajmniej z wyglądu :-)
OdpowiedzUsuńSmalcu jeszcze nigdy nie dawałam do ciasta :-0
Mniam mniam :):)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie.
OdpowiedzUsuń