CHAŁWA WANILIOWA firmy ODRA - opinia
Jakiś czas temu pokazywałam Wam moje słodkie współprace.
Dziś czas na słodką recenzję CHAŁWY WANILIOWEJ firmy ODRA
Producent pisze:
Chałwa waniliowa zasmakuje każdemu miłośnikowi słodyczy. Dokładnie zmielone nasiona sezamu w połączeniu ze słodką wanilią tworzą wyjątkową głębię smaku. Charakterystyczny aromat chałwy, którego nie sposób pomylić z żadną inną słodkością oraz lekki, intensywnie waniliowy smak urzeka i prowokuje do sięgnięcia po kolejny kęs. Chałwa waniliowa to słodycz, której niezwykle łatwo ulec… bez wyrzutów sumienia.
Skład:miazga sezamowa 46,2%, syrop glukozowy, cukier, olej roślinny, tłuszcz roślinny utwardzony, białko jaja kurzego w proszku, aromat.
Cena: ok 3,00zł
Waga: 100g
Producent: Przedsiębiorstwo Wyrobów Cukierniczych „Odra” SA
www.odra.com.pl
Moja ocena:
+Chałwa jest w opakowaniu zamkniętym szczelnie na którym widnieją wszystkie informacje min wartość energetyczna
+Sama chałwa to baton o wadze 100 g
+Chałwa jest sprasowaną miazgą sezamową z dodatkami, lekko wilgotna, krucha
+Smak chałwy:) - ja uwielbiam
+Ma różne zastosowanie można jeść ją jako przekąska, można z niej zrobić deser lub ciasto - niebawem podzielę się z Wami przepisem na smaczne ciasto z dodatkiem chałwy
+Jest syta i mnie zastępuje i zastępowała jeszcze w latach szkolnych jeden posiłek
+Jest dość słodka. wiec nie można się jej najeść na zapas
Oceniam: +7/7
Od kiedy tylko mogę sięgnąć pamięcią chałwa zawsze mi towarzyszyła. Zawsze miałam ją na drugie śniadanie i chętnie podjadałam na przerwach w szkole. Później na studiach. Dodawała mi energii i zasyciła. Jest to przekąska którą bardzo lubię i się nią zajadam. Z chałwy również robię masę do ciasta, które wszyscy domownicy bardzo lubią. Nie jest mdłe ani tez zbyt słodkie. Podzielę się niebawem z Wami moim przepisem.
Zapraszam Was również na stronę Chałwy od Odry => TUTAJ
Dziś czas na słodką recenzję CHAŁWY WANILIOWEJ firmy ODRA
Producent pisze:
Chałwa waniliowa zasmakuje każdemu miłośnikowi słodyczy. Dokładnie zmielone nasiona sezamu w połączeniu ze słodką wanilią tworzą wyjątkową głębię smaku. Charakterystyczny aromat chałwy, którego nie sposób pomylić z żadną inną słodkością oraz lekki, intensywnie waniliowy smak urzeka i prowokuje do sięgnięcia po kolejny kęs. Chałwa waniliowa to słodycz, której niezwykle łatwo ulec… bez wyrzutów sumienia.
Skład:miazga sezamowa 46,2%, syrop glukozowy, cukier, olej roślinny, tłuszcz roślinny utwardzony, białko jaja kurzego w proszku, aromat.
Cena: ok 3,00zł
Waga: 100g
Producent: Przedsiębiorstwo Wyrobów Cukierniczych „Odra” SA
www.odra.com.pl
Moja ocena:
+Chałwa jest w opakowaniu zamkniętym szczelnie na którym widnieją wszystkie informacje min wartość energetyczna
+Sama chałwa to baton o wadze 100 g
+Chałwa jest sprasowaną miazgą sezamową z dodatkami, lekko wilgotna, krucha
+Smak chałwy:) - ja uwielbiam
+Ma różne zastosowanie można jeść ją jako przekąska, można z niej zrobić deser lub ciasto - niebawem podzielę się z Wami przepisem na smaczne ciasto z dodatkiem chałwy
+Jest syta i mnie zastępuje i zastępowała jeszcze w latach szkolnych jeden posiłek
+Jest dość słodka. wiec nie można się jej najeść na zapas
Oceniam: +7/7
Od kiedy tylko mogę sięgnąć pamięcią chałwa zawsze mi towarzyszyła. Zawsze miałam ją na drugie śniadanie i chętnie podjadałam na przerwach w szkole. Później na studiach. Dodawała mi energii i zasyciła. Jest to przekąska którą bardzo lubię i się nią zajadam. Z chałwy również robię masę do ciasta, które wszyscy domownicy bardzo lubią. Nie jest mdłe ani tez zbyt słodkie. Podzielę się niebawem z Wami moim przepisem.
Zapraszam Was również na stronę Chałwy od Odry => TUTAJ
No to ja czekam na to ciasto z chałwą :)
OdpowiedzUsuńJA jem tylko tą chałwę ;d
OdpowiedzUsuńMiłego dnia
chałwy bardzo lubie :)
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam chałwę:) Ale całej na raz nie dam rady zjeść - za słodka:) (opiniemoje.blogspot.com)
OdpowiedzUsuńO jak ja nie lubię chałwy... ;)
OdpowiedzUsuńO, to takie rzeczy też można testować? Kurde, zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńMi ta chałwa nie za bardzo smakuje. Z Wedla jest tysiąc razy lepsza i zdrowsza :) Po co ten utwardzany tłuszcz roślinny w niej?!
OdpowiedzUsuńsmaka mi zrobiłaś :-)a do sklepu tak daleko :-/ Ja uwielbiam chałwę wraz z córką możemy jeść na kilogramy :-)
OdpowiedzUsuńLubię chałwę :) Czekam na przepis :)
OdpowiedzUsuń"Chałwa jest sprasowaną miazgą sezamową z dodatkami", a w tych dodatkach m.in. syrop glukozowy (syntetyczny, tani zamiennik cukru) i tłuszcze utwardzone. Dobra może jest, ale czy zdrowa? Zdrową chałwę można zrobić samemu. Wystarczą do tego sezam, miód + orzeszki lub inne dodatki.
OdpowiedzUsuńpopieram, wystarczy blender, sezam i miód :)
UsuńTa chałwa to pomyłka. Odra zepsuła jeden z najprostszych słodyczy - do sezamu, który zawiera zdrowy, cenny tłuszcz, dodali najgorszy syf! Po co? Sami nie potrafią udzielić odpowiedzi.
OdpowiedzUsuńChałwa dobra, jednak dodatek syropu glukozowego i oleju palmowego sprawia, że już jej nie kupuję. Obecnie trudno o chałwę ze sklepu bez tych świństw, dlatego pozostaje chałwę robić w domu.
OdpowiedzUsuńKtoś kto skupia się na ocenie produktów spożywczych, ba! wspomina o wartości energetycznej na opakowaniu, powinien wiedzieć, że syrop glukozowy, cukier, tłuszcz roślinny UTWARDZONY i to na początku składu, świadczy o tym produkcie bardzo źle! Jedzcie ludzie dalej takie świństwa i zapadajcie na nowotwory/zawał serca/cukrzycę itd.!
OdpowiedzUsuńKilka osób wyżej już zwróciło na to uwagę, cieszę się, że świadomość zdrowego żywienia dociera do polaków.
Ukraińska chałwa ze sklepu ma tylko trzy składniki: słonecznik lub sezam (ponad 50%), cukier i ekstrakt z korzenia mydlnicy; do tego czasem dodatki orzechów, rodzynek, mleka albo kakao, rzadko maku. To, co produkuje Odra, to paskudne i szkodliwe świństwo. I po co dodatkowy tłuszcz do sezamu, który już sam w sobie jest tłusty???
OdpowiedzUsuńOpakowanie ładne,ale w środku chemia.
OdpowiedzUsuń