CHAŁWA WANILIOWA firmy ODRA - opinia

Jakiś czas temu pokazywałam Wam moje słodkie współprace.
Dziś czas na słodką recenzję CHAŁWY WANILIOWEJ firmy ODRA

Producent pisze:
Chałwa waniliowa zasmakuje każdemu miłośnikowi słodyczy. Dokładnie zmielone nasiona sezamu w połączeniu ze słodką wanilią tworzą wyjątkową głębię smaku. Charakterystyczny aromat chałwy, którego nie sposób pomylić z żadną inną słodkością oraz lekki, intensywnie waniliowy smak urzeka i prowokuje do sięgnięcia po kolejny kęs. Chałwa waniliowa to słodycz, której niezwykle łatwo ulec… bez wyrzutów sumienia.


Skład:
miazga sezamowa 46,2%, syrop glukozowy, cukier, olej roślinny, tłuszcz roślinny utwardzony, białko jaja kurzego w proszku, aromat.

Cena: ok 3,00zł

Waga: 100g

Producent: Przedsiębiorstwo Wyrobów Cukierniczych „Odra” SA

www.odra.com.pl


Moja ocena:
+Chałwa jest w opakowaniu zamkniętym szczelnie na którym widnieją wszystkie informacje min wartość energetyczna
+Sama chałwa to baton o wadze 100 g
+Chałwa jest sprasowaną miazgą sezamową z dodatkami, lekko wilgotna, krucha
+Smak chałwy:) - ja uwielbiam
+Ma różne zastosowanie można jeść ją jako przekąska, można z niej zrobić deser lub ciasto - niebawem podzielę się z Wami przepisem na smaczne ciasto z dodatkiem chałwy
+Jest syta i mnie zastępuje i zastępowała jeszcze w latach szkolnych jeden posiłek
+Jest dość słodka. wiec nie można się jej najeść na zapas


Oceniam: +7/7

Od kiedy tylko mogę sięgnąć pamięcią chałwa zawsze mi towarzyszyła. Zawsze miałam ją na drugie śniadanie i chętnie podjadałam na przerwach w szkole. Później na studiach. Dodawała mi energii i zasyciła. Jest to przekąska którą bardzo lubię i się nią zajadam. Z chałwy również robię masę do ciasta, które wszyscy domownicy bardzo lubią. Nie jest mdłe ani tez zbyt słodkie. Podzielę się niebawem z Wami moim przepisem.


Zapraszam Was również na stronę Chałwy od Odry => TUTAJ




16 komentarzy:

  1. No to ja czekam na to ciasto z chałwą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. JA jem tylko tą chałwę ;d
    Miłego dnia

    OdpowiedzUsuń
  3. Też uwielbiam chałwę:) Ale całej na raz nie dam rady zjeść - za słodka:) (opiniemoje.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, to takie rzeczy też można testować? Kurde, zrobiłam się głodna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mi ta chałwa nie za bardzo smakuje. Z Wedla jest tysiąc razy lepsza i zdrowsza :) Po co ten utwardzany tłuszcz roślinny w niej?!

    OdpowiedzUsuń
  6. smaka mi zrobiłaś :-)a do sklepu tak daleko :-/ Ja uwielbiam chałwę wraz z córką możemy jeść na kilogramy :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię chałwę :) Czekam na przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. "Chałwa jest sprasowaną miazgą sezamową z dodatkami", a w tych dodatkach m.in. syrop glukozowy (syntetyczny, tani zamiennik cukru) i tłuszcze utwardzone. Dobra może jest, ale czy zdrowa? Zdrową chałwę można zrobić samemu. Wystarczą do tego sezam, miód + orzeszki lub inne dodatki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. popieram, wystarczy blender, sezam i miód :)

      Usuń
  9. Ta chałwa to pomyłka. Odra zepsuła jeden z najprostszych słodyczy - do sezamu, który zawiera zdrowy, cenny tłuszcz, dodali najgorszy syf! Po co? Sami nie potrafią udzielić odpowiedzi.

    OdpowiedzUsuń
  10. Chałwa dobra, jednak dodatek syropu glukozowego i oleju palmowego sprawia, że już jej nie kupuję. Obecnie trudno o chałwę ze sklepu bez tych świństw, dlatego pozostaje chałwę robić w domu.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ktoś kto skupia się na ocenie produktów spożywczych, ba! wspomina o wartości energetycznej na opakowaniu, powinien wiedzieć, że syrop glukozowy, cukier, tłuszcz roślinny UTWARDZONY i to na początku składu, świadczy o tym produkcie bardzo źle! Jedzcie ludzie dalej takie świństwa i zapadajcie na nowotwory/zawał serca/cukrzycę itd.!

    Kilka osób wyżej już zwróciło na to uwagę, cieszę się, że świadomość zdrowego żywienia dociera do polaków.




    OdpowiedzUsuń
  12. Ukraińska chałwa ze sklepu ma tylko trzy składniki: słonecznik lub sezam (ponad 50%), cukier i ekstrakt z korzenia mydlnicy; do tego czasem dodatki orzechów, rodzynek, mleka albo kakao, rzadko maku. To, co produkuje Odra, to paskudne i szkodliwe świństwo. I po co dodatkowy tłuszcz do sezamu, który już sam w sobie jest tłusty???

    OdpowiedzUsuń
  13. Opakowanie ładne,ale w środku chemia.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kobiecy blog by Mariola Wilk , Blogger